Середа, 28.02.2024, 00:11
Вітаю Вас Гість | RSS

Професійно-технічне училище №34 смт.Коропець

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 17
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Каталог статей

Головна » Статті » Мої статті

Професія "Кухар; кондитер"
Навчальний процес з професії здійснюється згідно навчальних планів і програм розроблених на основі типових затверджених управлінням освіти і науки ОДА, погоджених із ОНМЦ та роботодавцями. Навчальні плани і програми розроблені згідно кваліфікаційних характеристик, що відповідають рівню кваліфікації ІІІ розряду. Кваліфікаційні характеристики складені у відповідності з єдиним тарифно-кваліфікаційним довідником робіт і професій робітників, що готують за програмою виробничого навчання і предметів «Спецтехнологія», «Устаткування підприємств громадського харчування», «Товарознавство харчових продуктів», «Фізіологія харчування», «Організація виробництва підприємств громадського харчування», «Калькуляція і облік», «Спецмалювання і ліплення».

В спецкабінетах та спецлабораторіях спеціальностей «Кухар; кондитер» розроблені поурочно-тематичні плани, інструктивно-технологічні картки та роздатковий матеріал по всіх темах.

Лабораторії і кабінети підготовки по спеціальностях «Кухар; кондитер» обладнані згідно вимог, а саме ваги цифрові, три електричні плити з духовими шафами, що оснащені витяжками, холодильники, пекарський шкаф, електричні духовки для випікання кондитерських виробів, електром’ясорубка, електроміксери, дрібний інвентар, що необхідний для належного проведення занять виробничого навчання по кухарській і кондитерській справах.

Лабораторії оснащені проточною водою, що відповідає санітарно-гігієнічним вимогам. Наявна навчально-матеріальна база відповідає основним критеріям теоретичної і практичної підготовки згідно вимог. У 2007 році завершено обладнання ще однієї кухні-лабораторії, зідно вимог. Учні училища неодноразово виробничу практику проходили на базі відпочинку «Тернопіль», «Надзбруччя» та «Медик» смт.Затока Бєлгород-Дністровського району Одеської області. З червня по вересень 2007 року учні училища навчально-виробничу практику проходять на базі оздоровчого комплексу «Лісовий» с.Скоморохи Бучацького району.

В усіх навчальних приміщеннях по підготовці учнів спеціальностей «Кухар; кондитер» обладнано кутки з охорони праці, що відповідають вимогам. Викладачами, майстрами виробничого навчання на заняттях проводяться інструктажі з техніки безпеки із наступним записом у відповідному журналі.

Згідно штатного розпису підготовку здійснюють 8 майстрів виробничого навчання та 3 викладачі, що є одночасно і майстрами виробничого навчання. Всі 8 майстрів виробничого навчання мають відповідні робочі розряди – 5, 6.

Викладачі і майстри виробничого навчання періодично згідно графіку проходять курси підвищення кваліфікації при Хмельницькому НМЦПТО, а також проходять стажування на підприємствах громадського харчування, що дає можливість їм підвищити робітничий розряд під час чергової чи позачергової атестації.

Належний кількісний і якісний склад педагогічних працівників спеціальностей «Кухар; кондитер», дозволяє здійснювати навчально-виховний процес в училищі, дає можливість забезпечувати належне формування знань, умінь, навичок в училищі встановлених кваліфікаційною характеристикою, що відповідають навчальному плану.

Створена в училищі належна навчально-матеріальна база, що відповідає вимогам якісної підготовки спеціалістів, зокрема кабінет «Спецтехнології» на обласному конкурсі у 2006 році зайняв І місце.

Викладачі, майстри виробничого навчання намагаються всесторонньо розвивати творчу активність учнів шляхом використання на заняттях матеріалів по новій техніці і технології, залучають учнів до розробки рецептур нових страв, кулінарних і кондитерських виробів. При цьому особливу увагу звертають на передовий досвід, який є в галузі, на базовому підприємстві, в трудових колективах, де проходять виробничу практику.

Основою професійної підготовки є виробниче навчання. В його процесі учні освоюють єдині вимоги до сировини і готової продукції, визначають розхід сировини на виготовлення страв, кулінарних і кондитерських виробів, виробляють навики підготовки сировини до виробництва, механічної кулінарії і теплової обробки продуктів, виготовлення всіх видів тіста і оздоблюючи напівфабрикатів, виготовлення і оформлення кондитерських булочних виробів, страв, кулінарних виробів, їх оформлення, порціювання і роздача страв масового попиту, комплектацію обідів у відповідності до меню підприємства.

В кінці навчання кожної професії, зокрема кухаря, кондитера проводиться підсумкова атестація учнів по визначенні конкретно їх практичних вмінь, навичок з професії на ІІІ розряд.
Категорія: Мої статті | Додав: Sonko (18.02.2013)
Переглядів: 1760 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Друзі сайту